Masteluin
De masteluin is misschien wel het bekendste broodtype uit de middeleeuwen. Het brood kwam voor in heel Europa. Masteluin was een gemengd broodtype dat vrijwel altijd gemaakt werd van tarwe en rogge samen, hoewel enkele uitzonderingen van gebruik van ander graan ook bekend zijn. Voor het verkrijgen van het tarwe-roggemengsel werden de meelsoorten niet slechts gemengd, maar samen verbouwd. Beide granen werden op één akker ingezaaid en tegelijkertijd geoogst. Ze werden vervolgens samen tot meel gemalen en verwerkt tot brood. Met deze teelttechniek werden risico’s van bijvoorbeeld ziekten en weersinvloeden gespreid. Mislukte de ene graansoort, dan stond waarschijnlijk nog de andere op de akker (Bron tekst: Manon Henze – Eetverleden)
Naar het recept
Krakeling , 18e eeuws
Naar het recept
Zuurdesem van rode emmermeel
Het maken van je eigen zuurdesem met rode emmermeel is een lonende onderneming. Rode emmer geeft een heerlijk nootachtige smaak aan je brood.
Naar het recept